sanctiuni-neidentificare-tranzactii-suspecte
Combaterea spălării banilor

Sancțiuni pentru neidentificarea tranzacțiilor suspecte

Raportarea tranzacțiilor suspecte este obligatorie pentru instituțiile financiare și alte entități relevante. Această activitate are ca scop informarea autorităților competente despre tranzacții care ar putea indica activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor, finanțarea terorismului sau alte infracțiuni financiare. Atunci când o tranzacție ridică semne de întrebare, fie datorită sumei implicate, a comportamentului neobișnuit al clientului sau a tipului de activitate, angajații sunt obligați să raporteze aceste suspiciuni. Află cine a primit sancțiuni semnificative pentru neidentificarea tranzacțiilor suspecte, dar și alte noutăți AML din perioada 12-16 august 2024!

Sancțiuni pentru neidentificarea tranzacțiilor suspecte

US Securities and Exchange Commission a sancționat OTC Link LLC, un broker-dealer cu sediul în New York, cu suma de 1,2 milioane de dolari pentru neidentificarea tranzacțiilor suspecte în ultimii 3 ani. OTC Link nu a adoptat și nu a pus în aplicare politici de combatere a spălării banilor care să fie elaborate pe baza de risc pentru a detecta și raporta tranzacțiile suspecte.

Tranzacțiile identificate de autoritate vizează tranzacționarea de acțiuni „microcap” și de tip „penny” pe platformele administrate intern de tip Alternative Trading Systems. Societatea nu a monitorizat, investigat și nu a transmis rapoarte de activitate suspectă (RTS) cu privire la numeroase tranzacții care prezentau indicii de suspiciune sau care indicau potențiale activități frauduloase ori tranzacții fără scop legal.

De subliniat că companiile de tip microcap au o capitalizare bursieră mică, iar acțiunile de tip „penny” au o valoare de sub 5 dolari per acțiune, acestea fiind adesea start-up-uri sau companii în faze incipiente de dezvoltare, fiind potrivite în principal pentru investitorii cu toleranță ridicată la risc, care sunt dispuși să își asume pierderi semnificative în schimbul unui potențial de câștig ridicat.

În ceea ce privește sancțiunea acordată de US Securities and Exchange Commission, s-a descoperit că, în cursul perioadei relevante 2020-2023, OTC Link nu a monitorizat, nu a identificat și nu a investigat indicii de suspiciune privind:

  • ordine de vânzare reprezentând un volum mare de tranzacționare în raport cu volumul mediu zilnic pentru emitenții „microcap” cu tranzacționare redusă;
  • tranzacționarea unilaterală sistematică de către un client în cazul unui anumit emitent de microcapitaluri redus tranzacționate, însoțită de o creștere semnificativă a prețului acțiunilor
  • activitatea de tranzacționare care implică tranzacții de tip „wash” sau tranzacții încrucișate, cu titluri de valoare microcap și penny;
  • tranzacții care implică clienți despre care se știa public că fac obiectul unor acțiuni penale, civile sau de reglementare pentru infracțiuni predicat pentru spălarea banilor.

Printre măsurile de remediere agreate cu autoritatea, OTC Link trebuie să angajeze un consultant independent în materie de conformitate pentru a efectua revizuiri detaliate ale politicilor și procedurilor sale de combatere a spălării banilor. Consultantul extern va oferi recomandări și se va asigura că OTC Link le adoptă și le pune în aplicare în mod corespunzător. De asemenea, OTC Link LLC este obligată să prezinte rapoarte periodice către SEC cu privire la punerea în aplicare și eficacitatea politicilor sale de combatere a spălării banilor.

În context subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, instituțiile financiare au obligația monitorizării continue a relației de afaceri cu clienții, inclusiv prin examinarea tranzacțiilor încheiate pe toată durata relației de afaceri, pentru ca entitatea raportoare să se asigure că tranzacțiile realizate sunt conforme cu informațiile deținute referitoare la client, la profilul activității și la profilul riscului, inclusiv, după caz, la sursa fondurilor, precum și că documentele, datele sau informațiile deținute sunt actualizate și relevante.

Curs Prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și sancțiuni internaționale

Programul cuprinde informații esențiale cu privire la obligațiile de raportare a tranzacțiilor suspecte, indicatori de suspiciune și tipologii de spălare a banilor.

Vezi tematica în detaliu AICI>>>

Studiu Tornado Cash

Federal Reserve Bank of New York a publicat studiul Reglementarea sistemelor descentralizate: Constatări din sancțiunilor aplicate Tornado Cash” („Regulating Decentralized Systems: Evidence from Sanctions on Tornado Cash”) care analizează implicațiile includerii Tornado Cash in lista OFAC-SDN asupra activității companiei și a tranzacțiilor derulate de clienții platformei.

Tornado Cash este un mixer de criptomonede open source, non-custodial (criptomonedele sunt deținute doar de portofelele private ale clienților), total descentralizat, care funcționează pe rețele compatibile cu mașina virtuală Ethereum (EVM).Tornado Cash oferă un serviciu care amestecă criptomonede potențial identificabile sau de tip „contaminate”, astfel încât să șteargă trasabilitatea și originea inițială a deținerii, fiind un instrument de anonimizare a fondurilor.

În data de 08/August/2024 OFAC a desemnat Tornado Cash sub regimul Cyber-related (E.O.13694 ) pentru implicarea sa în operațiuni de spălare a banilor în monede virtuale în valoare de peste 7 miliarde USD. Platforma a fost implicată în operațiunea orchestrată de Lazarus Group, un grup de hackeri din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), în valoare de 455 milioane USD, cel mai mare furt de monedă virtuală cunoscut până în prezent.

Anunțul a dus la o scădere accentuată a valorii TORN, tokenul de referință pentru Tornado Cash, care a scăzut cu aproximativ 60% față de maximul înregistrat înainte de sancționare. Volumul tranzacțiilor și diversitatea utilizatorilor Tornado Cash au scăzut în mod semnificativ în urma introducerii sancțiunilor, cu o scădere a tranzacțiilor săptămânale medii de 72%.

În timp ce volumele și diversitatea acestora pentru tranzacțiile de volum mare nu au mai atins nivelurile anterioare sancționării, s-a observat o redresare în tranzacțiile de mică valoare, ceea ce poate indica faptul că utilizatorii de „tip retail” continuă să găsească produsul atractiv. Studiul prezintă, de asemenea, diverse informații tehnice de interes pentru comunitatea Ethereum și totodată diverse concluzii specifice tehnicilor de mixare.

Citește și: Cum sunt folosite mixurile de monede virtuale pentru spălarea banilor?

Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 12-16 august 2024 în documentul atașat:

Evenimentul perioadei: Amendă PwC de 15 mil. lire sterline

Autoritatea de supraveghere financiară din UK (Financial Conduct Authority-FCA) a amendat PwC cu 15 milioane lire sterline pentru că nu a raportat autorităților activitatea frauduloasă desfășurată de clientul său London Capital & Finance plc . De remarcat că în luna mai a.c. autoritatea de reglementare a auditorilor din UK a sancționat PwC cu 4,9 milioane lire sterline pentru aceleași deficiențe în activitatea de audit.

Declarația perioadei: Organele de urmărire penală din Singapore

Organele de urmărire penală din Singapore, cu ocazia arestării a 2 funcționari bancari care au ajutat rețeaua de crimă organizată să introducă în sistemul financiar 3 miliarde de dolari obținute din jocuri de noroc ilegale:

„Băncile, în calitate de gardieni importanți ai sistemului financiar, au instituit sisteme de conformitate pentru a detecta și a respinge fondurile provenite din activități infracționale. Pentru a asigura acest lucru, ne bazăm pe integritatea bancherilor în general și a managerilor de relații în special, ca interfață între clienți și bănci. Cei care îi ajută pe clienți să ocolească procesele de cunoaștere a clientelei sau care îi ajută pe clienți să falsifice documente pentru a ascunde adevărata natură a activelor lor trebuie să fie aspru sancționați în temeiul legislației”

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *