alerta-fincen-combaterea-finantarii-terorismului
Combaterea spălării banilor

Alertă emisă de FinCEN privind finanțarea grupării teroriste HAMAS. Află toate noutățile AML!

În 20 octombrie 2023, FinCEN a emis o alertă prin care îndeamnă instituţiile financiare să fie vigilente în identificarea activităților suspecte legate de finanțarea HAMAS și să raporteze de urgență orice astfel de activitate. Află toate detaliile despre acest subiect, dar și alte noutăți AML din perioada 15-31 octombrie 2023!

FinCEN a publicat o alertă privind finanțarea HAMAS

FInCEN a publicat o alertă privind fluxurile de finanțare care sprijină organizația teroristă HAMAS. În document sunt prezentate 7 tipologii privind finanțarea terorismului, tipologiile menționate subliniind riscurile derivate din tranzacțiile în care sunt implicate companiile din domeniul procesării plăților, monede virtuale, zone geografice cu risc ridicat de finanțare a terorismului, persoane juridice și entități cu structură opacă de acționariat sau organizații non profit implicate în strângerea de donații pentru diverse cauze caritabile.

Subliniem faptul ca HAMAS (cunoscută ca și The Islamic Resistance Movement, Harakat Al-Muqawama Al-Islamiya, Izz al-Din al-Qassam Brigades) este o entitate desemnată aflată pe listele oficiale de sancțiuni de blocare a fondurilor emise de Israel (din data de 22.06.1989), SUA-OFAC SDN (08.10.1997), UN (28.09.2001), EU ( 28.12.2001), Canada (27.11.2002), Japonia (01.10.2003) și Australia (16.09.2022). Cu toate acestea, HAMAS a fost nominalizată de Forbes în 2014 printre cele mai bogate grupări teroriste din lume, cu o cifră de afaceri anuală estimată la circa 1 miliard USD.

Conform informațiilor disponibile din mass-media, organizația este finanțată din următoarele surse:

  1. Sprijin financiar furnizat de Iran de circa 100 de milioane USD pe an;
  2. Donații: fonduri colectate în mod deschis (Zakat, o donație caritabilă islamică) sau prin intermediul unor organizații caritabile sau de fațadă;
  3. Contrabandă: 12-15 milioane USD pe lună; taxe pentru bunurile care intră în Gaza prin tuneluri din contrabandă;
  4. Deturnare de fonduri: deturnarea ajutorului umanitar (primit intermediul ONG-urilor și a al organizațiilor caritabile) pentru scopuri militare;
  5. Taxă de protecție: plăți în schimbul protecției sau pentru a permite funcționarea firmelor în zonele controlate;
  6. Finanțări și donații din partea palestinienilor din diaspora. Hamas a primit aproximativ 41 de milioane USD în 2022-2023 doar prin intermediul transferurilor P2P de criptomonede,
  7. Activități criminale: trafic de droguri și contrabandă;
  8. Investiții: în 2022, Hamas a reușit să colecteze peste 500 de milioane USD din active, investind în companii din Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Algeria și Sudan, în principal în domeniul imobiliar sau al construcțiilor.

În 2023, HAMAS a plătit membrilor săi circa 34 milioane USD lunar sub formă de bonificații/salarii/pensii.

Alte noutăți AML importante

Printre alte evenimente AML importante din perioada 15-31 octombrie 2023 trebuie menționată actualizarea listei jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale de către FATF și atragerea atenției asupra mixurilor de monede virtuale care sunt folosite pentru spălarea banilor.

Actualizarea listei UE cu jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale și a listei gri FATF

Consiliul UE a actualizat lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Au fost adăugate 3 țări (Antigua și Barbuda, Belize și Seychelles) și au fost retrase alte 3 țări (Insulele Virgine Britanice, Insulele Marshall și Costa Rica).

Lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale face parte din ansamblul măsurilor care au ca scop combaterea evaziunii fiscale și cuprinde țări care nu și-au îndeplinit angajamentele de a implementa criteriile de bună guvernanță fiscală precum și țări care au refuzat să coopereze în acest domeniu.

În prezent din listă fac parte următoarele țări: 1/ American Samoa 2/ Anguila 3/ Antigua & Barbuda 4/ Bahamas 5/ Belize 6/ Fiji 7/ Guam 8/ Palau 9/ Panama 10/ Rusia 11/ Samoa 12/ Seychelles 13/ Trinidad & Tobago 14/ Turk & Caicos I. 15/ US Virgin I. 16/ Vanuatu.

Lista este relevantă pentru evaluarea riscului geografic fiind nominalizată în legislație în contextul aplicării măsurilor suplimentare de cunoaștere a clientelei și totodată impactează persoanele juridice care au în structura acționariatului entități înmatriculate/înregistrate și/sau care au sediul fiscal în jurisdicții necooperante din punct de vedere fiscal și care trebuie să depună anual o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăților, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

Totodată, FATF a actualizat lista jurisdicțiilor aflate sub monitorizare sporită, lista gri, prin introducerea Bulgariei, și ștergerea Albaniei, Insulele Cayman, Iordania și Panama. În prezent pe listele FATF se află următoarele țări: 1/Barbados 2/ Bulgaria 4/Burkina Faso 3/Cameroon 4/Congo D.R. 5/Croația 6/Gibraltar 7/Haiti 8/Jamaica 9/Mali 10/Mozambique 11/Nigeria 12/Panama 13/Philippines 14/Senegal 15/South Africa 16/South Sudan 17/Syria 18/Tanzania 19/Turcia 20/Uganda 21/United Arab Emirates 22/Vietnam 23/Yemen 24/North Korea 25/Iran 26/Myanmar.

Lista actualizată a țărilor cu risc ridicat poate fi găsită pe site-ul: www.cursuribursa.ro. Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi imediat notificat despre schimbările survenite asupra acestei listei.

Mixurile de monede virtuale declarate „primary money laundering concern”

În conformitate cu secțiunea 311 din USA PATRIOT Act, FinCEN a încadrat tranzacțiile care implică mixurile de monede virtuale(CVC mixing) ca fiind „primary money laundering concern” și prin urmare creează obligații asupra instituțiilor financiare să implementeze cerințe stricte de identificare, monitorizare și raportare a acestor tranzactii.

Conform FinCEN, tranzacțiile de mixare a monedelor virtuale sunt utilizate frecvent de infractori și actori statali pentru a facilita o serie de activități ilicite, cum ar fi spălarea de bani, eludarea sancțiunilor și proliferarea armelor de distrugere în masă de către Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord), atacurile ransomware asociate cu Rusia și piețele ilicite din darknet. Citește mai multe detalii în acest articol.

Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei

Autoritatea de Supraveghere a pieței financiare din Marea Britanie a sancționat Equifax Ltd cu 11 milioane de lire sterline (după o reducere de 30%) pentru cea mai mare breșă de securitate cibernetică din istorie, care a afectat aproximativ 13,8 milioane de clienți din Marea Britanie. Încălcarea a permis hackerilor să acceseze datele personale a milioane de persoane și a expus consumatorii britanici la riscul de infracțiuni financiare.

Declarația perioadei

Într-un aviz comun referitor la propunerea de regulament privind moneda euro digitală, Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) „recomandă cu fermitate introducerea unui „prag de confidențialitate”, în baza căruia tranzacțiile de mică valoare să nu fie monitorizate on-line sau off-line în scopul combaterii spălării banilor (AML) și al combaterii finanțării terorismului (CFT)”.

Citește și: Spălarea banilor – de la Al Capone la Watergate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *