Raport privind frauda în domeniul plăților în spațiul european
Frauda în domeniul plăților reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea financiară, implicând utilizarea neautorizată a informațiilor de plată pentru a sustrage fonduri sau a obține bunuri și servicii în mod ilegal. Autoritatea Bancară Europeană și Banca Centrală Europeană au publicat un raport comun prin care evaluează fraudele în domeniul plăților raportate de sectorul bancar din spațiul european. În acest articol vă prezentăm concluziile raportului și vă aducem la cunoștință alte evenimente importante din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor din perioada 29.07-02.08.2024!
Raport privind frauda în domeniul plăților
Autoritatea Bancară Europeană și Banca Centrală Europeană au publicat raportul comun privind frauda în domeniul plăților. Raportul evaluează fraudele în domeniul plăților raportate de sectorul bancar din Spațiul Economic European (SEE). Acestea s-au ridicat la 4,3 miliarde EUR în 2022 și la 2,0 miliarde EUR în prima jumătate a anului 2023.
Documentul examinează numărul total de operațiuni de plată și subsetul de operațiuni frauduloase în termeni de valoare și volum în funcție de tipul de instrumentului de plată*, și anume:
- transferuri de credit
- debite directe
- plăți cu cardul
- retrageri de numerar
- tranzacții cu monedă electronică.
*Pentru definiția instrumentelor de plată a se vedea Articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 260/2012 de stabilire a cerințelor tehnice și comerciale aplicabile operațiunilor de transfer de credit și de debitare directă în euro.
În termeni relativi, cele mai ridicate rate ale fraudei au fost înregistrate la plățile cu cardul, unde frauda a reprezentat 0,031% din valoarea totală a plăților cu cardul și 0,015% din volumul total al plăților. Următoarele cele mai des întâlnite fraude sunt tranzacțiile cu monedă electronică: 0,022% din valoarea totală și 0,012% din numărul total de plăți cu monedă electronică. Restul instrumentelor au înregistrat rate de fraudă substanțial mai scăzute.
Frauda privind plățile cu cardul s-a realizat în principal prin ordine de plată frauduloase emise de infractori, prin utilizarea cardurilor pierdute sau furate, în cazul fraudei cu cardul efectuate fizic (mai mult de 50 % în ceea ce privește volumele) și a furtului detaliilor cardului în cazul fraudei cu cardul efectuate la distanță (64 % în ceea ce privește volumele).
Alte concluzii ale raportului:
- Frauda cu carduri contrafăcute și manipularea plătitorului pentru a iniția un ordin de plată au jucat doar un rol minor.
- Transferurile de credit frauduloase s-au realizat prin manipularea plătitorului și au reprezentat mai mult de jumătate din valoarea totală a fraudelor în perioada analizată.
- Tranzacțiile autentificate prin SCA (strong customer authentication) au înregistrat rate de fraudă mai scăzute decât tranzacțiile fără SCA, iar ratele de fraudă pentru plățile cu cardul s-au dovedit a fi semnificativ mai mari, de aproximativ 10 ori, atunci când contrapartea a fost situată în afara SEE, unde aplicarea SCA nu poate fi solicitată.
- În ceea ce privește dimensiunea geografică rezultatele arată că în timp ce majoritatea operațiunilor de plată au fost naționale, cea mai mare parte a fraudei privind plățile cu cardul (71% în termeni valorici) și o mare parte a fraudei privind transferurile de credit și debitele directe (aproximativ 45%) au fost transfrontaliere.
- În ceea ce privește distribuția per țară, Olanda înregistrează valori maxime la credit transfer, direct debit și numerar în timp ce Franța ocupă primul loc la plățile prin carduri. România este evidențiată a avea cel mai reduse expuneri la fraudele cu numerar.
Alertă FINTRAC privind spălarea banilor în domeniul imobiliar
Unitatea de Informații Financiare din Canada – FINTRAC (Financial Transactions and Reports Analysis Centre) a emis o Alertă Operațională privind spălarea banilor din evaziune fiscală în domeniul imobiliar.
Proprietățile imobiliare sunt atractive atât ca destinație pentru fondurile spălate, cât și ca mijloc de spălare a fondurilor obținute ilegal care în principal implică afluxuri de capital străin de la persoane expuse politic, utilizarea rețelelor bancare subterane, precum și folosirea structurilor de proprietate opace menite să ascundă beneficiarii reali.
Evaziunea fiscală prin intermediul sectorului imobiliar este facilitată și de capacitatea de a manipula cu ușurință prețul unei anumite proprietăți și posibilitatea de a utiliza persoane interpuse (nominee), identități false, societăți sau trusturi cu structuri de proprietate complexă. Riscurile variază în funcție de tipul proprietăților, respectiv rezidențiale, comerciale, industriale sau agricole și totodată în funcție de diferitele roluri implicate, cum ar fi dezvoltator imobiliar, broker ipotecar, creditori privați și clienți.
Alerta prezintă în final 17 indicatori contextuali de evaziune fiscală asociați cu tranzacțiile din sectorul imobiliar.
Cursul oferă informații esențiale pentru înțelegerea fenomenului de spălare a banilor și finanțarea terorismului, conștientizării riscurilor sectorului imobiliar și implementarea măsurilor proactive și reactive de combatere a spălării banilor.
Înscrie-te AICI>>>
Instrucțiuni pentru stabilirea sursei averii
Autoritatea de Supraveghere Financiară din Singapore a publicat o instrucțiune privind elementele de luat în considerare la stabilirea sursei averii clienților.
Circulara solicită instituțiilor financiare să se asigure că politicile și procedurile interne sunt rezonabile și proporționale cu riscul la care sunt expuse, și totodată iau în considerare circumstanțele și profilul unic al fiecărui client.
Instituțiile nu trebuie să aplice o abordare unică pentru toți clienții și trebuie în același timp să facă eforturi pentru a minimiza orice întârziere nejustificată în începerea noilor relații de afaceri cu clienți legitimi.
Autoritatea recunoaște că pot exista situații în care nu este posibil sau nu este fezabil să se documenteze unele surse, de exemplu cele care provin din urmă cu mulți ani și pentru care documentele pot să nu mai fie disponibile cu ușurință. În astfel de cazuri, instituțiile financiare ar trebui să se concentreze pe documentarea informațiilor pentru sursele care sunt mai relevante sau prezintă un risc mai ridicat și să evalueze dacă riscul rezidual al averii nedocumentate este acceptabil și totodată dacă sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a riscului în absența documentelor justificative.
În cazul în care se utilizează criterii de comparație sau estimare pentru a evalua plauzibilitatea informațiilor primite de la clienți în absența unor documente justificative, instituțiile ar trebui să se asigure că acestea sunt rezonabile, relevante și adecvate profilului de risc și circumstanțelor specifice ale clientului.
Evaluările interne efectuate în lipsa dovezilor ar trebui să faciliteze evaluarea plauzibilității informațiilor furnizate de client și nu ar trebui să fie utilizate pentru a justifica sau sprijini circumstanțele în care există motive care aruncă suspiciuni asupra sursei averii.
Alte noutăți AML importante 29 iulie – 02 august 2024
Descarcă de mai jos documentul cu toate noutățile AML din perioada 29 iulie – 02 august 2024:
Evenimentul perioadei: confiscarea de bunuri aflate sub regimul sancțiunilor
Pentru prima dată în Regatul Unit, National Crime Agency a confiscat bunuri aflate sub regimul sancțiunilor internaționale, respectiv suma de 780.000 Lire Sterline aparținând lui Petr Aven, fost CEO al celei mai mari bănci private din Rusia – Alfa Group, persoană desemnată aflată sub sancțiuni de blocare a fondurilor emise de UE, OFAC și UK. De menționat că fondurile nu erau pe numele persoanei desemnate ci administrate de o persoană interpusă.
Declarația perioadei: Secretarul Trezoreriei SUA, Janet L. Yellen
Declarația perioadei aparține secretarului Trezoreriei SUA, Janet L. Yellen, anunțând inițiativa împotriva finanțării ilicite în regiunea amazoniană pentru combaterea crimelor împotriva mediului: „Infracțiunile împotriva mediului generează venituri ilicite în valoare de sute de miliarde de dolari, afectând comunitățile locale și periclitând ecosistemele critice. Aceste infracțiuni alimentează corupția și instabilitatea. Prin lansarea acestei inițiative, vom contribui la protejarea integrității sistemului financiar internațional, combătând în același timp amenințări majore la adresa economiilor și a mediului.”
Citește și: Raport EBA de evaluarea riscurilor și Ghidul ONPCSB privind tipologiile de spălarea banilor
Sursa foto: vecteezy.com