Raport FBI cu privire la fraudele cu criptomonede în 2023
Printre noutățile semnificative cu privire la eforturile globale de combatere a spălării banilor și a finanțării ilicite se numără raportul FBI privind fraudele cu criptomonede, propunerile Grupului Wolfsberg la Recomandările FSB privind reglementarea și interoperabilitatea plăților transfrontaliere și avertismentul emis de OFAC referitor la riscul de încălcare a sancțiunilor internaționale. Află din acest articol toate noutățile AML din perioada 09-13 septembrie 2024!
Raport FBI privind fraudele cu criptomonede
Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA a emis raportul privind fraudele cu criptomonede în anul 2023 (FBI 2023 Cryptocurrency Fraud Report).
În 2023, FBI a primit peste 69.000 de plângeri în valoare totală de 5,6 miliarde de dolari cu privire la fraude financiare care implică utilizarea criptomonedelor în care au fost implicate preponderent bitcoin, ether sau tether, o creștere cu 45% față de 2022 în termeni de volum. Deși numărul fraudele legate de criptomonede reprezintă aproximativ 10% din numărul totalul fraudelor financiare, pierderile asociate acestora reprezintă aproape 50% din pierderile totale.
În ceea ce privește tipologia, fraudele în domeniul investițiilor au avut o pondere de 70% în totalul fraudelor cu criptomonede. Frauda de tip call center, inclusiv fraude legate de asistența tehnică/operațională și înșelăciunile legate de impersonarea instituțiilor financiare și a autorităților, au atins 10% din pierderile asociate criptomonedelor.
Din punct de vedere al incidenței, cele mai multe victime s-au regăsit în categoria persoanelor între 30-39 ani, în timp ce categoria persoanelor de peste 60 ani au înregistrat cele mai mari pierderi, reprezentând peste 30% din volumul total.
Raportul concluzionează că natura descentralizată a criptomonedelor, rapiditatea și ireversibilitatea tranzacțiilor precum și capacitatea de a transfera orice valoare/sumă oriunde în întreaga lume, au făcut ca monedele digitale – criptomonedele să devină un vehicul atractiv pentru infractori, creând în același timp dificultăți semnificative în procesul de identificare, investigare și recuperare a fondurilor.
Dintre cele 10 sfaturi oferite în finalul raportului de FBI pentru a ne proteja împotriva fraudelor cu criptomonede îl evidențiem pe următorul: “Dacă o oportunitate de investiție pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este. Fiți însă precauți cu schemele de îmbogățire rapidă”
CURS Legislația aferentă criptoactivelor: aspecte fundamentale
Cursul vizează aprofundarea cerințelor Regulamentului 1114/2023 (MiCAR) în domeniul cripto-activelor, cu focus asupra obiectivelor de reglementare menite să contracareze riscurile aferente.
Cursul structurează cerințele de reglementare pe doi piloni:
- cerințe aferente emitenților și furnizorilor de servicii
- cerințe în domeniul ofertelor publice de criptoactive.
Înscrie-te AICI>
Grupul Wolfsberg: propuneri la Recomandările FSB privind reglementarea și interoperabilitatea plăților transfrontaliere
Grupul Wolfsberg a publicat propuneri și comentarii la consultările lansate de Financial Stability Board (FSB) privind Recomandările pentru reglementarea și supravegherea prestatorilor de servicii de plată bancari și nebancari care oferă servicii de plată transfrontaliere și Recomandările pentru promovarea alinierii și interoperabilității datelor referitoare la plățile transfrontaliere.
Grupul pledează și susține cu fermitate principiul „aceeași activitate, același risc, aceleași reguli”, care este vital pentru realizarea unor condiții de concurență echitabile.
Termenul „aceleași reguli” include aceeași reglementare și supraveghere prudențială în ceea ce privește combaterea spălării banilor în contextul în care FSB propune aplicarea unor „norme similare”, abordare care ar putea deschide calea arbitrajului de reglementare și ar submina eforturile de creare a unui mediu echitabil pentru toți participanții la piață, respectiv bănci, procesatorii de plăți (PSP) non-bancari și furnizorii de servicii de active virtuale (VASP).
Capacitatea băncilor de a identifica activități suspecte și/sau de a efectua verificări ale tranzacțiilor poate fi diminuată atunci când informațiile care însoțesc o plată sunt limitate (în special în cazul tranzacțiilor de tip bundled). Acesta este un motiv de îngrijorare în cadrul comunității bancare și poate duce la aplicarea măsurilor de de-risking în sistemul bancar în cazul în care băncile consideră că ar putea fi trase la răspundere pentru aspecte legate de criminalitatea financiară sau că nu sunt în măsură să mențină un cadru de control eficient pentru a gestiona riscurile relației cu PSP nebancari, la nivelul așteptat de autoritățile de reglementare.
Pentru a soluționa această problemă, Grupul subliniază importanța echivalenței standardelor de reglementare și de supraveghere pentru toți PSP, bancari si non-bancari. Acest lucru este esențial pentru a garanta că riscurile de criminalitate financiară sunt gestionate în mod eficient în întregul ecosistem de plăți, de către toți actorii implicați. Documentul abordează totodată inițiativa introducerii codului LEI în mesajele de plată cât și a integrării plăților în criptoactive în sistemul plăților curente cu monedă de tip fiat.
Avertisment OFAC privind riscul de încălcarea sancțiunilor internaționale
OFAC a emis un avertisment către comunitatea transportatorilor maritimi de produse petroliere cu privire la riscul de încălcare a sancțiunilor în relație cu Siria și Iranul.
Implicarea în transporturile de petrol către Siria creează un risc semnificativ de sancțiuni în cadrul programelor sancționatorii emise SUA pentru entitățile și persoanele implicate din industria de transport maritim, respectiv companiile de transport maritim, proprietarii de nave, managerii, operatorii, asigurătorii cât și pentru instituțiile financiare.
Cei care facilitează în orice fel transferurile financiare, logistica sau asigurările asociate cu astfel de transporturi de petrol către Siria sunt vizați de sancțiunile Statelor Unite.
Avertismentul evidențiază cele mai întâlnite practici de evaziune a sancțiunilor:
- falsificarea documentelor privind încărcătura și nava;
- transferul produselor pe mare de la nava la nava;
- manipularea sistemului de identificare automată;
- schimbarea numelui vaselor.
Instituțiilor financiare li se recomandă să aplice măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei în special în ceea ce privește identificarea beneficiarilor reali ai persoanelor implicate în tranzacție, să verifice permanent evoluția regimurilor sancționatorii și să consulte sursele publice/private de date care oferă informații despre identificarea vaselor și rutele acestora.
Documentul conține și o anexă cu listă a navelor care au fost implicate în transporturi de combustibil din Iran și Rusia către Siria și care se regăsesc pe lista OFAC SDN.
Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 09-14 septembrie 2024 în documentul atașat:
Evenimentul perioadei: fost CEO al Swedbank -condamnare pentru infracțiuni de spălarea banilor
Birgitte Bonnesen, fost CEO al Swedbank în perioada 2016-2019, a fost condamnată la 15 luni de închisoare în legătură cu implicarea sucursalei din Estonia în operațiuni de spălarea banilor. Procurorii o acuză pe Bonnesen că a furnizat informații înșelătoare acționarilor și publicului, în mod intenționat sau din neglijență, cu privire la măsurile luate de banca pentru prevenirea, descoperirea și raportarea suspiciunilor de spălare a banilor în Estonia.
Cursuri de prevenirea și combaterea spălării banilor – devino expert în domeniu!
Cursurile noastre de combaterea și prevenirea spălării banilor îți oferă instrumentele necesare pentru a recunoaște semnalele de avertizare și identifica tranzacțiile suspecte și pentru a acționa corect în cazul identificării unei infracțiuni de spălare a banilor.
De asemenea, te ajută să înțelegi cadrul legal național și european și să implementezi corect cerințele legislative astfel încât să fii în conformitate cu reglementările în vigoare.
Vezi cursurile disponibile AICI și înscrie-te rapid >>>
Declarația perioadei – Director FCA
Therese Chambers, Director Executiv Adjunct al Autorității de Supraveghere din UK (FCA), în contextul identificării și acuzării primei persoane fizice care a administrat ilegal o rețea de ATM pentru cryptomonede, a declarat: “Mesajul nostru de astăzi este clar. Dacă operați ilegal un bancomat de criptografie, vă vom opri. Dacă folosiți un bancomat de ciptomonede, vă dați banii direct infractorilor. Infractorii pot exploata cripto-ATM-urile pentru a spăla bani la nivel global”.
Sursa foto: Pexels.com