Raport FATF și Interpol privind fluxurile financiare ilicite provenite din infracțiuni cibernetice
FATF, împreună cu Egmont Group și Interpol au analizat fluxurile financiare ilicite provenite din infracțiuni cibernetice și au publicat în luna noiembrie 2023 un raport cu prezentarea concluziilor. Află și alte noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 01-15.11.2023, la nivel global!
Raport FATF și Interpol privind fluxurile financiare ilicite provenite din infracțiuni cibernetice: tipuri de activități infracționale și tipologii
FATF împreună cu Egmont Group și INTERPOL au publicat analiza „Fluxuri financiare ilicite provenite din infracțiuni cibernetice”
Infracțiunea informatică este o infracțiune organizată transnațională majoră care a crescut exponențial în ultimii ani, atât în ceea ce privește volumul infracțiunilor raportate, cât și răspândirea lor la nivel mondial. Astfel de infracțiuni au un impact devastator asupra persoanelor, organizațiilor și economiilor din întreaga lume, provocând pierderi financiare semnificative și erodând încrederea în sistemele digitale. Caracterul transnațional al acestei infracțiuni, în condițiile în care veniturile provenite din aceste infracțiuni sunt adesea transferate rapid în diferite jurisdicții, face ca acest fenomen să devină o preocupare globală.
Raportul se concentrează asupra următoarelor tipuri de activități infracționale din sfera infracțiunilor cibernetice/informatice:
- Business Email Compromise (BEC)
- Phishing
- Social media and telecommunication impersonation
- Online trading/ trading platform fraud
- Online romance fraud
- Romance scam
Raportul identifică o gamă largă de tipologii de spălarea banilor asociate cu infracțiunile de criminalitate informatică, printre care se numără smurfing, spălarea banilor pe baza actelor de comerț (TBML), utilizarea de societăți fantomă și exploatarea furnizorilor de servicii de active virtuale (VASP). Raportul prezintă totodată 48 de studii de caz din multiple jurisdicții și numeroși indicatori de risc pe următoarele categorii: profilul tranzacțional, comportamentul clientului în relația cu instituția financiară, aplicarea măsurilor de cunoaștere a clientelei la inițierea relației și actualizarea datelor, inclusiv existența informațiilor negative.
Alte noutăți AML importante din perioada 1-15 noiembrie 2023
Printre alte evenimente AML importante din perioada 1-15 noiembrie 2023 trebuie menționată alerta National Crime Agency privind rolul tranzacțiilor cu aur în eludarea sancțiunilor financiare și comerciale și condamnarea vinovaților implicați în frauda OneCoin, în care 3,5 milioane de investitorii au pierdut peste 4 miliarde USD.
Raport UK- National Crime Agency: Tranzacțiile cu aur folosite în eludarea sancțiunilor financiare și comerciale
UK- National Crime Agency (NCA) a emis o alertă (Red ALERT- Gold-based Financial and Trade Sanctions Circumvention) care evidențiază rolul semnificativ al tranzacțiilor cu aur în eludarea sancțiunilor financiare și comerciale. Raportul prezintă următoarele concluzii :
1. Aurul este o marfă extrem de lichidă și valoroasă, care este dificil de urmărit și localizat, ceea ce îl face un instrument atractiv pentru persoanele și entitățile sancționate pentru a eluda sancțiunile și a transfera fonduri ilicite.
2. Persoanele interesate folosesc o varietate de metode pentru a eluda sancțiunile privind aurul, inclusiv:
- contrabanda,
- utilizarea de companii fantomă,
- exploatarea vulnerabilităților din sistemul de comercializare a aurului, cum ar fi utilizarea tranzacțiilor în numerar, pentru a facilita spălarea fondurilor ilicite.
Raportul prezintă numeroși indicatori de suspiciune, organizați pe 4 tipuri de aur: aur extras din mine, aur reciclat, aur pentru investiții și aur pentru bijuterii.
Subliniem că importul de aur din Rusia în UE face obiectul restricțiilor definite la articolului 30 din Regulamentul UE 833/2014, iar cei mai mari producători de aur din Rusia, cum ar fi Nord Gold PLC, PJSC Polyus și POLYMETALL JSC, se află pe listele de interdicție OFAC SDN și/sau UK.
20 de ani de închisoare pentru vinovații din frauda OneCoin
Irina Dilkinska, Directorul Departamentului Juridic și Conformitate al „OneCoin”, a pledat vinovată în SUA pentru acuzații de fraudă electronică și spălare de bani în legătură cu participarea sa la frauda de proporții globale OneCoin. Fondatorii companiei, Ruja Ignatova, cunoscută ca și “the Cryptoqueen” și Karl Sebastian Greenwood au fost de asemenea condamnați pentru fraudă și spălarea banilor. Ignatova este dispărută și a fost adăugată atât pe lista Interpol Red Notice, cât și pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI cu o recompensă de 250.000 de USD. Greenwood a fost condamnat de un tribunal din New York la 20 ani închisoare în septembrie 2023.
OneCoin, și-a început activitatea în 2014 în Sofia, Bulgaria, și pretindea că a dezvoltat un nou tip de criptomonedă, OneCoin, mai sigură și mai confidențială decât Bitcoin. OneCoin a fost comercializată prin intermediul unei scheme de marketing pe mai multe niveluri (MLM), în cadrul căreia investitorii erau încurajați să recruteze noi membri pentru a câștiga comisioane, însă în scurt timp a fost acuzată că este o schemă piramidală de tip Ponzi.
Nu există nicio dovadă că OneCoin a fost creată/minată, nu a fost niciodată tranzacționată pe nicio bursă și nu există evidențe din care să rezulte că are o valoare reală, fiind cotată arbitrar între 0.50 si 30 EUR. Este puțin probabil ca cei peste 3,5 milioane de investitorii care au pierdut circa 4 miliarde USD în înșelătoria OneCoin să își recupereze vreodată sumele investite.
Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:
Evenimentul perioadei
Payoneer Inc, companie de servicii financiare care oferă servicii de transfer de bani online, servicii de plăți digitale și carduri preplătite, a fost sancționată cu 1,25 milioane de USD de către NYSDFS pentru că a procesat tranzacții legate de Crimeea, Iran, Sudan și Siria.
Declarația perioadei
Directorul executiv al serviciilor de poliție ale INTERPOL, Stephen Kavanagh: „De-a lungul unui deceniu de activitate a INTERPOL, infracțiunile împotriva faunei sălbatice au devenit una dintre cele mai semnificative activități infracționale la nivel global. Am constatat că infracționalitatea împotriva faunei sălbatice se bazează pe violență, corupție și se întrepătrunde cu infracțiunile financiare, de la spălarea de bani la finanțarea altor forme de criminalitate organizată transnațională” .
Dacă vrei să fii primul care află toate noutățile cu privire la spălarea banilor, dar să primești și alte informații utile din piața financiară, abonează-te la newsletter-ul AS Financial Markets.
Pentru a învăța principalele tehnici de combaterea spălării banilor și pentru a afla politicile, cadrul de reglementare și cerințele legale din acest domeniu, te așteptăm să te înscrii la cursul de prevenirea și combaterea spălării banilor organizat de AS Financial Markets.
Pentru detalii și înscrieri, ne poți contacta la office@cursuribursa.ro sau la numărul de telefon: +40-771.261.036.
Citește și: Statistici și fapte interesante privind activitățile de spălarea banilor
Sursa foto: 123rf.com