colaj poze cu bani
Combaterea spălării banilor

Sancțiuni AML, măsuri restrictive și alte noutăți importante privind combaterea spălării banilor

Combaterea spălării banilor reprezintă un aspect esențial în menținerea integrității sistemului financiar global. În contextul în care metodele de spălare a banilor devin tot mai sofisticate, autoritățile de reglementare și instituțiile financiare își intensifică eforturile pentru a preveni și combate aceste practici ilegale. Vă prezentăm în acest articol cele mai recente noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 17-21 iunie 2024!

Măsuri restrictive împotriva companiei ruse de securitate cibernetică Kaspersky

SUA, prin Bureau of Industry and Security (BIS) și Office of Foreign Assets Control (OFAC) au impus măsuri restrictive de amploare împotriva companiei ruse de securitate cibernetică Kaspersky.

BIS a interzis Kaspersky Lab, Inc.,afiliații si filialele, direct sau indirect, să furnizeze software antivirus și produse sau servicii de securitate cibernetică în Statele Unite sau către persoane din Statele Unite, considerând că tranzacțiile care implică produse și servicii ale Kaspersky Lab prezintă un risc inacceptabil pentru securitatea națională a SUA sau pentru siguranța și securitatea persoanelor din SUA.

Anterior, Homeland Security a emis o instrucțiune operațională cu caracter obligatoriu prin care se cerea tuturor structurilor organizatorice din cadrul executivului federal să întrerupă utilizarea și să elimine produsele și serviciile marca Kaspersky Lab, din sistemele informatice.

În acelasi timp, OFAC a inclus 12 persoane fizice din conducerea executivă a Kaspersky Lab, in lista SDN, cu precizarea importantă că nu a desemnat (încă) compania, subsidiarele sau conducătorul executiv.

Sancțiune de 2.2 mil USD pentru încălcarea legislației privind spălarea banilor

Binance a fost sancționată de autoritățile din India cu suma de 2,2 milioane USD pentru încălcarea legislației privind spălarea banilor. De remarcat că au fost sancționate subsidiarele Binance din 3 paradisuri fiscale: Seychelles, Cayman Islands și Zug (Switzerland)

Declarația perioadei 17-21 iunie 2024

În contextul unui rechizitoriu în care au fost formulate 10 capete de acuzare împotriva a 24 persoane implicate într-o schemă complexă de spălarea banilor în suma de 50 milioane USD, Anne Milgram, oficial al Administrației pentru combaterea drogurilor (Drug Enforcement Administration – DEA) a declarat :

„Lăcomia nemărginită și goana după bani, este ceea ce motivează cartelurile mexicane de droguri care sunt responsabile de cea mai gravă criză a drogurilor din istoria Americii. Această investigație a DEA a scos la iveală un parteneriat între cartelul Sinaloa și un grup infracțional chinez care operează în Los Angeles și în China pentru a spăla bani din droguri”.

Alte evenimente AML importante din perioada 17-21 iunie 2024:

O serie de evenimente AML importante s-au desfășurat în perioada 17-21 iunie 2024, dintre care amintim:

Schimbarea cadrului european de desfășurare a activității de prevenire și combaterea spălării banilor

Proiect ONPCSB de modificarea Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor

Alte noutăți inlud:

  • UE aprobă primele sancțiuni împotriva gazului rusesc
  • Monaco ar putea fi următorul pe „lista gri” a crimelor financiare
  • Milioane de EUR transferate către „consultanții politici” în cazul de corupție a spitalului din Malta
  • Suedia amendează Nasdaq cu 9,6 milioane de dolari pentru încălcări ale reglementărilor
  • HSBC Elveția a încălcat regulile de spălare a banilor

Descarcă și citește în documentul de mai jos toate noutățile AML din perioada 17-21 iunie 2024!

Citește și: Raport AES privind fenomenul de Greenwashing în sectorul financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *