Combaterea spălării banilor

SUA emite un set extins de sancțiuni împotriva Rusiei

Trei instituții importante din SUA au emis sancțiuni extinse împotriva Rusiei. MONEYVAL a publicat raportul de evaluare în ceea ce privește implementarea celor 40 de recomandări ale FATF, iar un cazinou din Australia a fost amendat cu 67 de milioane de dolari pentru deficiențe AML. Află toate noutățile importante cu privire la activitățile de prevenirea și combaterea spălării banilor din perioada 01-15 iunie 2024!

SUA: set extins de sancțiuni împotriva Rusiei și listă de restricții

În perioada 01-15 iunie 2024, Statele Unite ale Americii a emis un set extins de sancțiuni împotriva Rusiei prin intermediul Departamentului de Stat, al Biroului pentru Industrie și Securitate și al Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) și totodată a introdus in lista de restricții peste 333 de persoane fizice și juridice.

Departamentul de Stat al SUA: sancțiuni pentru facilitarea eludării sancțiunilor

Departamentul de Stat al SUA a identificat și sancționat peste 100 de persoane și entități cu sediul în China, Kârgâzstan, Turcia, Emiratele Arabe Unite și alte țări implicate în sectoarele energiei, apărării, producției, mass-media și educației din Rusia care facilitează eludarea sancțiunilor. Autoritatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea și dimensiunea exporturilor de bunuri cu dublă utilizare din RPC și constantă că Rusia continuă să profite de rețelele de evaziune și de eludare a sancțiunilor pentru a achiziționa componente, cum ar fi microelectronica, pe care le utilizează pentru fabricarea de arme. Importurile din RPC completează lacunele critice din ciclul de producție de apărare al Rusiei pentru a produce arme, pentru a accelera producția de apărare și pentru a-și consolida baza militaro-industrială.

Biroul pentru Industrie și Securitate (BIS): nou cadru de reglementare pentru companiile fantomă

Biroul pentru Industrie și Securitate (BIS) a desemnat anumite entități, a emis ordine de interdicție temporară, a impus controale suplimentare la export, a redus excepțiile la licențe și a creat un nou cadru de reglementare care vizează companiile fantomă (shell companies), după cum urmează:

 • a creat un nou cadru de reglementare pentru înregistrarea pe lista entităților a adreselor care prezintă un risc ridicat de implicare în deturnarea ilegală și care impune restricții și totodată a adăugat adrese din Hong Kong pe lista respectivă.
 • a impus restricții suplimentare la exportul de software de gestionare și de proiectare și a adăugat controale suplimentare pentru exportul către Rusia și Belarus;
 • a desemnat entități din Rusia și China implicate în dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot și de produse chimice destinate utilizării militare de către Rusia;
 • a emis ordine de interzicere temporară împotriva unor rețele de achiziții rusești care facilitează exporturile de piese de aeronave către Rusia;
 • a modificat domeniul de aplicare al unor excepții privind licențele pentru comunicațiile care nu mai sunt eligibile pentru exportul către Rusia sau Belarus.

OFAC a extins sancțiunile secundare impuse instituțiilor financiare străine

OFAC a extins sancțiunile secundare impuse instituțiilor financiare străine, a interzis furnizarea de servicii IT și a desemnat persoane și entități din Rusia și din alte jurisdicții, astfel:

 • a emis o nouă decizie (în vigoare la 12 septembrie 2024) în temeiul EO 14071, care interzice furnizarea către orice persoană din Rusia de servicii de consultanță și de proiectare IT și de servicii de asistență IT și de servicii bazate pe cloud pentru software de gestionare a întreprinderilor și software de proiectare și producție;
 • a extins definiția conceptului de bază militaro-industrială a Rusiei pentru a include toate persoanele blocate în temeiul EO 14024 – acest lucru înseamnă că instituțiile financiare străine riscă să fie desemnate pentru facilitarea tranzacțiilor care implică orice persoană blocată în temeiul OUG 14024, inclusiv băncile rusești desemnate, cum ar fi VTB și Sberbank – a se vedea avizul actualizat al OFAC pentru instituțiile financiare străine și întrebările frecvente (FAQ) 1146-1157;
 • a publicat 8 noi întrebări frecvente(FAQ) 1181-1188 și a actualizat 10 întrebări frecvente (FAQ 976, 1040, 1068, 1122, 1128, 1146, 1147, 1148, 1151, 1152);
 • a desemnat persoane și juridice care facilitează eludarea sancțiunilor și a desemnat noi entități rusești care își desfășoară activitatea în sectoarele financiar, al apărării, al producției, al tehnologiei, al energiei sau al transporturilor după cum urmează:

Tabel nr. persoane desemnate care facilitează eludarea sancțiunilor

Țara Persoane juridicePersoane Fizice
Rusia236 17
China 223
Turcia 19
Hong Kong182
EAU10
Belarus 56
Liechtenstein 4
Moldova 31
Cipru 21
Bulgaria 1
BVI 1
Kazakhstan 1
Kyrgyzstan 1
Serbia 1
Singapore 1
Tailanda1
Africa de Sud2
Ucraina1

Totodată, OFAC a actualizat Ghidul privind relațiile cu Rusia adresat Instituțiilor Financiare Străine care recomandă consolidarea măsurile de precauție și implementarea de controale stricte împotriva spălării banilor, pentru identificarea și reducerea riscurilor asociate tranzacțiilor care implică baza militaro-industrială a Rusiei.

Printre măsurile practice se numără verificările în listele de sancțiuni, efectuarea de analize privind clienții pe bază de risc și utilizarea informațiilor din surse deschise pentru investigații proactive privind posibilele tentative de eludare a sancțiunilor.

OFAC recomandă instituțiilor financiare să ia măsuri concrete, cum ar fi obținerea de certificări din partea clienților cu risc ridicat, aplicarea unor controale consolidate în domeniul finanțării comerțului și includerea riscurilor legate de sancțiuni în evaluările de risc la nivel de client și la nivelul întregii activități (BRA/EWRA). Instituțiile ar trebui să comunice clienților așteptările de conformitate și să își evalueze expunerea la sectoarele și entitățile legate de baza militaro-industrială a Rusiei.

MONEYVAL a emis raportul de evaluare cu privire la implementarea celor 40 de recomandări ale FATF

Comitetul experților pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL), organism de monitorizare sub egida Consiliului Europei a emis raportul mutual de evaluare în ceea ce privește implementarea celor 40 de recomandări ale FATF.

Raportul concluzionează că Moldova a înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, dar se confruntă în continuare cu unele provocări.

Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește remedierea majorității deficiențelor tehnice de conformitate care au un impact asupra aplicării sancțiunilor financiare internaționale în ceea ce privește terorismul, finanțarea terorismului, proliferarea armelor de distrugere în masă și de finanțarea acestora, și prin urmare recomandările 6 și 7 au fost reevaluate ca fiind în mare măsură conforme (Largely Compliant), în evaluarea anterioară din 2022 acestea fiind evaluate parțial conforme (Partially Compliant). Autoritățile au înregistrat progrese și în ceea ce privește remedierea deficiențelor legate de activele virtuale și de furnizorii de servicii de active virtuale (recomandarea 15).

De remarcat consolidarea măsurilor de precauție privind clientela, în special în ceea ce privește persoanele expuse politic și țările cu risc ridicat, ceea ce a condus la îmbunătățirea ratingurilor pentru recomandările 10, 12, și 19. În context este de menționat că exista încă unele deficiențe minore, cum ar fi definiția incompletă a persoanelor asociate persoanelor expuse politic și lacunele în ceea ce privește măsurile de precauție privind clientela în anumite sectoare.

În sinteză, dintre cele 40 de recomandări ale FATF, au fost înregistrate progrese la un număr de 7 recomandări (6,7,10,12,15,19 și 23), astfel ca Republica Moldova a fost evaluată după cum urmează:

 • Conformă – 9 recomandări;
 • În mare măsură conformă – 25 de recomandări;
 • Parțial conformă – 6 recomandări;
 • Niciuna dintre recomandările FATF nu a fost încadrată ca fiind neconformă.

De menționat că în 2020, Republica Moldova a constituit un grup de lucru pentru a pune în aplicare recomandările FATF, care a elaborat Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2024 și care a avut și obiectivul de a realiza evaluarea națională a riscurilor.

Raport RUSI cu analiza utilizării abuzive a standardelor GAFI/FATF

Royal United Services Institute (RUSI) , cel mai vechi și cel mai important grup de reflecție din domeniul apărării și securității din Marea Britanie, a publicat documentul intitulat „Weaponisation of the FATF Standards: A Guide for Global Civil Society” (Utilizarea standardelor FATF ca armă de represiune: Un ghid pentru societatea civilă globală), de Stephen Reimer. Documentul analizează utilizarea abuzivă a standardelor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI/FATF) de către regimurile autoritare pentru a ataca și suprima actorii societății civile.

De asemenea, raportul subliniază modul în care măsurile de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului sunt susceptibile de abuzuri, identifică categoriile cele mai predispuse de a fi vizate și descrie cinci tipuri majore de abuzuri. Ghidul subliniază efectele dăunătoare ale acestor practici nocive asupra societății civile și oferă atât opțiuni de răspuns la nivel teoretic cât și din practica judiciară, prezentând totodată statistici și studii de caz.

Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei: Amendă de 67 mil $ pentru un cazinou din Australia

Operatorul cazinoului SkyCity din Adelaide-Australia a plătit o amendă de 67 de milioane de dolari pentru deficiențe privind monitorizarea clienților cu legături cu crima organizată, cămătărie, trafic de persoane și sclavie sexuală.

CURS Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în activitatea furnizorilor de servicii de jocuri de noroc

Obiectivele specifice cursului includ:

 • Înțelegerea conceptelor cheie
 • Cunoașterea cadrului legal și reglementărilor
 • Identificarea riscurilor specifice
 • Învățarea tehnicilor și procedurilor de cunoaștere a clientelei pentru identificarea și verificarea clienților
 • Evaluarea și actualizarea regulată a cunoștințelor personalului

Înscrie-te ACUM la Cursul Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în activitatea furnizorilor de servicii de jocuri de noroc

Declarația perioadei 01-15 iunie 2024

Declarația acestei perioade aparține lui Paul Foster, UK National Crime Agency Director: “Acești funcționari corupți au abuzat de pozițiile lor pentru a furniza un serviciu care a permis unora dintre cei mai periculoși infractori din lume să încerce să opereze, să călătorească liber și să se sustragă depistării de către forțele de ordine” . Declarația se referă la faptul că grupări criminale cu legături în Rusia, Ucraina şi alte ţări ar fi mituit funcționari publici în Republica Moldova pentru a elimina unele „alerte roşii” din baza de date a Interpol.

Citește și: Raport Europol „Descifrarea celor mai periculoase rețele infracționale din UE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *