personalitatea-si-deciziile-de-investitii
Investiții

Legătura dintre tipul de personalitate și luarea deciziilor de investiții

Vârsta, bogăția, inteligența și educația financiară nu sunt singurele caracteristici ce influențează deciziile financiare. Cercetătorii de la Northwestern, DePaul University și London School of Economics au descoperit că 5 trăsături majore de personalitate au o mare influență asupra stilului de a investi. Vom discuta în acest articol mai multe detalii despre ce legătură există între personalitate și luarea deciziilor de investiții!

Care sunt cele 5 tipuri de personalitate?

În prezent, există o structură standard de 5 trăsături majore de personalitate în care se pot regăsi majoritatea oamenilor, și anume:

1. Deschiderea la nou. Această trăsătură se referă la tendința de a fi deschis la nou, indiferent că este vorba de experiențe culturale sau intelectuale. Oamenii care sunt deschiși la experiență sunt din punct de vedere intelectual curioși, sensibili la frumos și dispuși să încerce lucruri noi. Ei tind să fie mai creativi,  mai conștienți de sentimentele lor și îmbrățișează, de obicei, idei mai neconvenţionale.

2. Conştiinciozitatea. Conștiința se referă la tendința de a fi organizat, responsabil și harnic. Oamenii conștienți manifestă autodisciplină, au un puternic simț al datoriei și responsabilității, își îndeplinesc sarcinile corect, nu-și neglijează îndatoririle și muncesc foarte mult pentru a obține rezultatele pe care și le doresc.

3. Extraversia. Extraversia se referă la orientarea intereselor și energiilor către lumea exterioară a oamenilor și a lucrurilor, mai degrabă decât către  lumea interioară a experiențelor subiective. Extraverții sunt oameni sociabili, entuziaști, orientați spre acțiune. Le place să interacționeze cu oamenii, posedă vizibilitate ridicată în grup și doresc să se afirme.

4. Amabilitatea. Amabilitatea se referă la tendința de a coopera în mod altruist. Persoanele agreabile sunt mai grijulii, amabile, generoase, sar întotdeauna în ajutor și sunt de încredere.

5. Nevrotismul. Nevrotismul se referă la un nivel cronic de instabilitate emoțională și predispoziție la suferința psihologică. În general, oamenii nevrotici sunt mai puțin previzibili și mai puțin consecvenți în reacțiile lor emoționale. Au tendința de a interpreta situațiile obișnuite ca amenințătoare și frustrările minore ca fiind dificile.

Cercetările în neuroștiințe arată că trăsăturile de personalitate au o bază biologică și de aceea tind să nu varieze în timp. Aceste trăsături sunt legate de diferite zone ale creierului și circuite neuronale care generează funcții comportamentale. De exemplu, extraversia este legată de sistemele creierului care guvernează emoționalitatea pozitivă, în timp ce nevrotismul este legat de sistemele creierului care guvernează emoționalitatea negativă. Conștiința și amabilitatea sunt legate de sistemele neurocognitive care guvernează controlul efortului.

Cum influențează tipul de personalitate decizia de investiții?

De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că cele 5 tipuri de personalități au o influență puternică asupra modului de gândire al unei persoane, situația familială, performanța la job și alte aspecte ale vieții, inclusiv comportamentul de cheltuieli și deciziile financiare.

În studiul publicat de Biroul Național de Cercetare Economică, cercetătorii au descoperit că cele 5 trăsături majore de personalitate au o mare influență și asupra modului în care o persoană abordează investițiile (inclusiv aversiunea sa la risc, tipul de portofoliu deținut și așteptările economice).

Studiul sugerează că trăsăturile de personalitate pot afecta deciziile de investiții prin trei canale distincte: convingeri, preferințe și tendințe de interacțiune socială.

De exemplu, unele persoane investesc în bursă, nu doar pentru că obțin utilitate din rentabilitatea activelor, dar și pentru că se bucură de aspectul social de a discuta despre investițiile lor cu prietenii lor (interacțiune socială). Alți investitori tratează procesul de tranzacționare ca o activitate de jocuri de noroc distractivă și interesantă (preferințe). Mai recent, creșterea investițiilor ESG sugerează că oamenii aleg să investească în acțiuni ESG nu doar pentru că au încredere în performanța acestora, ci și din rațiuni etice și de mediu (convingeri).

Iată, așadar, câteva din rezultatele studiului:

  • Investitori cu trăsături de personalitate nevrotică sunt mai pesimiști cu privire la randamentele medii viitoare ale acțiunilor. Ei sunt mai preocupați de riscuri și prăbușirile pieții. De asemenea, sunt mai pesimiști cu privire la creșterea economică viitoare și se așteaptă la o inflație mai mare.
  • Investitorii cu nivel ridicat de conștiință și extraversie sunt mai optimiști în previziunile lor. De obicei, ei se așteaptă la o probabilitate mai mică de prăbușire a pieței.
  • Investitorii cu o personalitate deschisă, cei agreabili și extravertiți sunt mai dispuși să-și asume riscuri. Extrovertiți tind să fie implicați în special în investiții pe termen scurt, în timp ce investițiile pe termen lung sunt preferate de cei care au un scor mare pentru deschiderea către experiență. Persoanele cu un scor mare pentru nevrotism sunt, de obicei, împotriva investițiilor pe termen scurt.
  • Investitorii care au un scor mare la nevrotism sau slab la deschidere tind să investească mai puțin în acțiuni. Cu toate acestea, aceste două trăsături par să afecteze procesul de luare a deciziilor de investiții prin canale diferite: nevrotismul ridicat este asociat cu convingerile pesimiste despre viitoarele randamente și riscuri de coadă, în timp ce deschiderea scăzută este asociată cu aversiunea la risc ridicat. În plus, cele două trăsături rămân semnificative în explicarea alocărilor de active chiar și după controlul pentru aversiunea la risc și așteptările de rentabilitate. Acest lucru sugerează că trăsăturile de personalitate poartă suplimentar puterea explicativă pentru deciziile de investiţii dincolo de măsurile tradiţionale ale credinţelor şi preferințelor.
  • Investitorii reacţionează diferit la comportamentul oamenilor din cercurile lor sociale.  De exemplu, persoanele cu un scor mare la nevrotism și extraversie au mai multe șanse să facă o anumită investiție atunci când ea devine populară printre oamenii din jurul lor.

Cum să iei decizii de investiții mai bune?

Așadar, emoțiile și personalitatea influențează luarea deciziilor de investiții, însă unul dintre cei mai importanți factori este educația financiară. Înainte de a investi pe piața de capital, este important să cunoști modul de funcționare și interacțiune al piețelor financiare, principalele instrumente financiare, precum și impactul datelor macroeconomice asupra evoluției instrumentelor financiare.

Pentru acest lucru, îți recomandăm cursul ”Interacțiunile dintre piețele financiare” organizat de AS Financial Markets și susținut de unul dintre cei mai buni specialiști din domeniu, dl. Adrian Codîrlașu.

Acest program de pregătire și perfecționare te va ajuta să înțelegi ce se întâmplă pe piețele financiare globale și îți vei putea utiliza aceste cunoștințe pentru a-ți atinge obiectivele financiare. Vei fi capabil să identifici riscurile specifice și oportunitățile de rentabilitate, astfel încât să poți construi un portofoliu eficient de active financiare.

Pe lângă teorie, cursul conține și o parte de practică, unde vei avea posibilitatea de a analiza diverse exemple practice.

Pentru mai multe detalii și înscrieri, scrie-ne la: office@cursuribursa.ro sau contactează-ne la nr. de tel: +40-771.261.036.

Pentru grupuri de mai mulți participanți, oferim reduceri semnificative. Vezi și celelalte cursuri din oferta noastră educațională.

Citește și: Cum să NU investești în AUR!

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *