consultant-de-investitii
Investiții

Consultant de investiții: un job de viitor – rol și responsabilități, competențe necesare

Consultantul de investiții este un profesionist financiar care consiliază clienții cu privire la serviciile și activitățile de investiții financiare și/ sau instrumente financiare. Consultantul de investiții oferă recomandări de investiții atât clienților individuali, cât și companiilor, sprijinind pe fiecare să-și atingă obiectivele financiare. Aceste obiective pot fi pe termen scurt și/sau lung și pot include fie dezvoltarea unei strategii de investiții pentru o persoană fizică, fie menținerea unui portofoliu pentru o corporație mare. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații utile despre rolul unui consultant de investiții financiare, care sunt competențele necesare pentru acest job și cum te poți specializa în acest domeniu!   

Ce este un consultant de investiții financiare?

Consultantul de investiții financiare oferă sfaturi și îndrumări cu privire la produsele și serviciile de investiții și/sau instrumente financiare. El identifică obiectivele de investiții ale clienților, oferă îndrumări financiare și îi ajută să-și structureze finanțele sau să gestioneze sume mari de capital. Un consultant de investiții trebuie să aibă cunoștințe solide în acest domeniu , să cunoască foarte bine piețele și instrumentele financiare tranzacționate pe aceste piețe pentru a determina produsele financiare potrivite pentru clienții săi, astfel încât aceștia să-și îndeplinească țelurile financiare.

Printre responsabilitățile unui consultant de investiții se numără următoarele activități:

 • Sprijinirea clienților în formularea obiectivelor de investiții și punerea în aplicare a strategiei de investiții
 • Oferirea de consiliere pentru construirea și menținerea portofoliilor clienților săi
 • Monitorizarea activă a investițiilor clienților săi și efectuarea de ajustări la investițiile clienților de-a lungul timpului
 • Cercetarea și analizarea piețelor financiare pentru identificarea de oportunități și produse de investiții potrivite clienților săi

Consultantul de investiții: cerințe de autorizare

Prestarea de servicii de consultanță de investiții se poate realiza doar de către persoanele autorizate, înscrise în Registrul A.S.F. în această calitate. În plus, pentru a dobândi calitatea de consultant de investiții, o persoană trebuie să îndeplinească criteriile de cunoștinte, competențe și experiență prevăzute de legislația în vigoare.

Pentru a fi autorizat de A.S.F. pentru desfășurarea activității de consultanță de investiții, o persoană trebuie, printre altele, să facă dovada absolvirii unui program de pregătire iniţială organizat de un organism de formare profesională recunoscut de autorităţile competente.

Care sunt competențele profesionale necesare pentru un consultant de investiții?

În ceea ce privește competențele profesionale necesare, un consultant de investiții trebuie:

 • Să înțeleagă foarte bine structura, modul de funcționare și caracteristicile piețelor financiare
 • Să cunoască instrumentele financiare tranzacționate pe aceste piețe
 • Să știe care este cadrul de reglementare a piețelor instrumentelor financiare (MIFID, abuzul de piață)
 • Să aibă noțiuni de analiză financiară pentru a putea evalua datele relevante și oferi produse de investiții potrivite
 • Să aibă cunoștințe solide despre indici bursieri, finanțe comportamentale, managementul riscului, administrarea portofoliului
 • Să cunoască cerințele privind furnizarea informațiilor de investiții
 • Să aibă noțiuni de spălarea banilor (Prevenirea și detectarea operațiunilor de spălare a banilor; practici și indicatori folosiți, tranzacții suspecte, sancțiuni penale)
 • Să știe care este regimul fiscal aferent veniturilor obținute din tranzacționarea instrumentelor financiare

Ce abilități esențiale are nevoie un consultant de investiții?

Printre abilitățile esențiale ale unui consultant de investiții se numără:

 • Gândire analitică, cu bune abilități de rezolvare a problemelor
 • Gândire critică, capacitatea de a identifica punctele tari şi slabe ale soluţiilor alternative
 • Capacitatea de a lua decizii
 • Încrezător, responsabil, onest, perseverent
 • Atenție la detalii
 • Excelente abilități interpersonale, de comunicare scrisă și verbală

Abilitatea de comunicare clară și eficientă este critică pentru consultanții de investiții deoarece aceștia trebuie să explice clienților lor idei financiare complexe și să fie obiectivi în fața emoțiilor.

Unde găsești un curs de consultant de investiții recunoscut de autoritățile competente?

AS Financial Markets (ASFM) este o companie autorizată care furnizează atât programe de formare profesională inițială, cât și programe de dezvoltare și pregătire continuă în domeniul financiar-bancar și piața de capital.

Cursul de Consultant de investiții din cadrul ASFM este un program complet,  care acoperă toate cerințele legislației în vigoare cu privire la dobândirea cunoștințelor și competențelor necesare prestării activității de consultanță în investiții. În plus, lectorii care susțin acest curs sunt profesioniști redutabili, cu un înalt grad de calificare și o experiență vastă în domeniul financiar-bancar și piața de capital, fiind recunoscuți de  A.S.F./B.N.R./C.A.F.F.P.A.

Ce este diferit la acest program, în comparație cu alte cursuri de consultant de investiții de pe piață este faptul că, pe lângă prezentarea informațiilor teoretice extrem de utile, sunt analizate multe studii de caz pe care cursanții le pot aplica în activitatea zilnică. Promovăm interacțiunea constructivă între lectori – cursanți, dar și între cursanți, astfel încât să se creeze un mediu propice pentru învățare și sharing de cunoștințe/experiențe profesionale.  

La finalul cursului și după promovarea examenului, ASFM oferă Certificat de Absolvire, care atestă pregătirea profesională în domeniul consultanței de investiții.

Iată ce spun cursanții noștri despre cursul de Consultant de investiții:

Robert U: ”Recomand acest curs pentru oricine își dorește aprofundarea cunoștințelor, dar și pentru obținerea calificării de consultant de investiții. Cei mai bine investiți bani sunt în educația personală, așadar îndemn pe oricine este interesat în obținerea calificării de consultant de investiții, să nu ezite să contacteze AS Financial Markets.”

Sorin G:”Nu am nimic de reproșat. Cursul acoperă bine legislația, lectori sunt foarte buni, programa foarte bună. Recomand aceste cursuri. Cele mai bune de pe piață.”

Pentru mai multe detalii despre cursurile noastre, contactează-ne la office@cursuribursa.ro sau la nr. de telefon +40-771.261.036. De asemenea, poți accesa site-ul www.cursuribursa.ro pentru a vedea toate programele de pregătire profesională pe care le oferim.

Citește și: Cele mai proaste investiții din istorie: de la Warren Buffett până Jay-z și MC Hammer. Care este prețul succesului?

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *