Profilul de risc al unui investitor: cum se determină pe baza toleranței la risc?
Obiectivul unui investitor este să-și maximizeze rentabilitatea și să-și minimizeze pierderile. Consultantul de investiții este specialistul care oferă sfaturi și îndrumări investitorului cu privire la tipul de investiții financiare care i se potrivesc, în funcție profilul său de risc. Pentru a determina profilul de risc al unui investitor, un consultant de investiții trebuie să cunoască toleranța la risc a clientului său. În acest articol, vom detalia ce este toleranța la risc și care sunt diferitele profiluri de investitori!
Ce este profilul de risc al unui investitor?
Profilul de investitor reprezintă o modalitate de a clasifica investitorii în funcție de obiectivele lor de investiții și de raportul risc/recompensă dorit.
Cunoașterea profilului de investitor este esențială deoarece numai așa poate un consultant de investiții să ofere cele mai bune sfaturi și îndrumări despre construirea unui portofoliu adecvat de investiții.
În general, profilul de risc al unui investitor se stabilește luând în considerare două aspecte principale:
- Aversiunea la risc (toleranța la risc) – se referă la modul în care un investitor răspunde psihologic și emoțional la risc.
- Capacitatea de risc – analizează în mod obiectiv situația investitorului și vede dacă acesta își poate permite să-și asume riscul.
Ce este toleranța la risc?
Toleranța la risc reprezintă cât de dispus este investitorul să accepte rezultatele riscurilor în cazul în care acestea apar. Este de fapt o măsură psihologică care încearcă să evalueze cum s-ar simți un investitor după o pierdere.
De exemplu, în timp ce unele persoane nu ar fi foarte afectate din punct de vedere psihologic din cauza unei pierderi, pentru alții o pierdere financiară poate fi paralizantă.
Înainte de a stabili toleranța la risc, consultantul de investiții trebuie să se asigure că investitorul înțelege foarte bine riscurile la care se expune. Altfel, poate apărea stresul și panica, iar acestea îl pot face pe un investitor să vândă la momentul nepotrivit.
Mulți investitori fac greșeala să investească fără să-și cunoască toleranța la risc, ceea ce are consecințe care nu sunt evidente până când piața începe să scadă. Când piața este în plină expansiune, oricine poate avea o toleranță ridicată la risc. Însă, când se întâmplă contrariul, cei care nu sunt pregătiți, suferă cel mai mult.
Factorii care influențează toleranța la risc
Există 3 mari factori care influențează toleranța la risc, și anume:
- Genetica – Unele persoane sunt mai predispuse genetic să-și asume riscuri decât alții, cercetătorii identificând chiar genomuri care pot explica dorința unei persoane de a-și asuma riscuri financiare.
- Anturajul – Oamenii cu care interacționează zilnic un investitor (inclusiv consultantul de investiții) pot avea o influență semnificativă asupra toleranței sale la risc.
- Experiențele din trecut – Cel mai mare factor determinant al aversiunii față de risc reprezintă experiențele din trecut. De exemplu, studiile au arătat că persoanele care au trăit în perioada unei mari crize economice și au suferit pierderi serioase, au avut în medie o aversiune mai mare față de risc și au fost mai conservatoare din punct de vedere financiar.
Cum influențează investiția toleranța la risc?
În investiții, riscurile pe care un investitor este dispus să și le asume afectează foarte mult recompensele pe care acesta le primește. De aceea, persoanele cu o toleranță scăzută la risc și optează pentru investiții mai sigure, vor trebui să se mulțumească cu randamente scăzute. Pe de altă parte, cei cu o toleranță ridicată la risc ajung să facă investiții al căror rezultat este imprevizibil, dar cu potențial de rentabilitate mare.
Ce este capacitatea de risc?
Capacitatea de risc a unui investitor măsoară efectele pe care le poate avea o pierdere financiară asupra calității vieții sale. În general, există trei factori principali de luat în considerare atunci când se măsoară capacitatea de risc:
1. Orizontul de timp . Acesta înseamnă cât timp intenționează un investitor să aștepte înainte de a-și lichida investițiile. Cu cât orizontul de timp este mai mare, cu atât investitorul își poate permite să fie mai agresiv. Deoarece investițiile riscante tind să fie volatile, această volatilitate poate fi contracarată cu longevitate, ceea ce înseamnă acordarea unui timp mai mare pentru a corecta orice pierderi.
2. Cheltuielile, nevoile de lichiditate și economiile. De exemplu, dacă investitorul are de făcut o cheltuială mare în viitorul apropiat, atunci cel mai bine este să-și protejeze banii și să evite investițiile riscante. Cheltuielile mari pot include cumpărarea unei case, cheltuieli medicale sau plata taxelor de școlarizare. De asemenea, fondul de urgență sau economiile sunt importante deoarece dacă investitorul își pierde locul de muncă, consultantul de investiții trebuie să știe cât timp investitorul poate trăi din investițiile și fondurile sale de urgență înainte de a fi nevoit să-și lichideze investițiile.
3. Venitul. Cu cât venitul unui investitor este mai mare în raport cu cheltuielile sale, cu atât mai mult își va permite să fie mai agresiv. Stabilitatea unui venit este, de asemenea, importantă și domeniul în care lucrează investitorul.
Tipuri de profiluri de investitori bazate pe toleranța la risc
Cele mai comune profiluri de investitor sunt: investitorii conservatori (cu aversiune mare la risc), investitorii moderați (cu aversiune neutră la risc) și investitorii agresivi (cei cărora le place riscul sau cu alte cuvinte, nu au aversiune la risc).
Investitorii conservatori
Pentru investitorii conservatori, protejarea activelor lor este o maximă prioritate. Prin urmare, ei sunt de obicei dispuși să accepte riscuri foarte scăzute.
În general, acești investitori sunt oarecum confortabili cu fluctuațiile pieței, dar fac doar investiții care garantează o performanță pozitivă și fixă (lunar sau anual).
Conservatorii au toleranță zero față de pierderi și riscuri, ceea ce îi determină în mod natural să renunțe la un randament mai mare care vine cu investiții cu risc mai mare. Deoarece ei apreciază lichiditatea imediată, nu ar putea tolera 15 – 30 de zile de așteptare să vadă că investițiile sale sunt în scădere. Un astfel de investitor este în căutare de investiții pe termen scurt și mediu, între 0-5 ani.
De obicei, investitori care sunt la început au acest tip de profil, dar în unele cazuri, după ce dobândesc mai multă experiență, profilul lor se poate schimba.
În general, atunci când construiește un portofoliu pentru un investitor conservator, consultantul de investiții va dedica peste jumătate din portofoliu (unii specialiști spun peste 80%) activelor cu risc scăzut și puțin sau deloc în venitul variabil.
Investitorii moderați
Acest profil de investitor se simte confortabil cu un grad moderat de risc. Portofoliul său reprezintă în esență un echilibru între protecția și creșterea activelor.
În ceea ce privește fluctuațiile pieței, un investitor moderat nu se teme de ele, atâta timp cât sunt medii. Această atitudine îi permite să se bucure de randamente potențial mai mari pe termen lung.
De obicei, investitorul cu profil moderat este în căutarea investițiilor pe termen mediu și lung de la 5 – 10 ani, iar portofoliul său potrivit este unul cu o cantitate egală de active cu risc scăzut și cu risc ridicat sau 60–65% venit fix și restul venit variabil.
Investitorii agresivi
Pentru acest tip de investitor, creșterea activelor este mai importantă decât protejarea acestora. În cazul lui, fluctuațiile pieței sunt văzute ca „parte a jocului”. El are mai mulți bani și este dispus să renunțe la lichiditatea imediată, deoarece înțelege că profiturile mai mari vor veni pe termen lung. Prin urmare, acest profil de investitor este în căutarea unor investiții pe termen lung, de peste 10 ani.
Cel mai potrivit portofoliu de investiții pentru un astfel de investitor este cel cu peste 50% aplicat venitului variabil.
Suitability Test sau cum stabilești profilul de risc al investitorului
Înainte de a oferi informații și consiliere, consultantul de investiții trebuie să-i facă un test de adecvare (Suitability Test) clientului său. Cu ajutorul acestui test, va putea stabili profilul de investitor și va putea determina ce tip de investiții i se potrivesc cel mai bine clientului său.
Suitability Test este de fapt un chestionar prin care se colectează informații precum:
- Scopurile de investiție ale investitorului și perioada de maturitate a investiției, riscul și randamentul pe care îl preferă.
- Nivelul veniturilor și activele investitorului, pentru a evalua dacă poziția sa financiară este suficientă pentru a acoperi riscurile investiției.
- Vârsta, profesia și nivelul de studii ale investitorului, precum și tipurile, natura, volumul și frecvența tranzacțiilor cu instrumente ale pieței de capital pe care le-a efectuat în trecut. Această informație este necesară pentru a stabili dacă are sau nu cunoștințele și experiența necesară pentru a înțelege riscurile suportate de tranzacțiile destinate portofoliului său.
Dacă vrei să afli totul despre profilul de risc al unui investitor, toleranța la risc, Suitability Test, dar și alte informații utile în consultanța de investiții, te poți înscrie la cursul nostru – Consultant de investiții financiare. Iar dacă ești un investitor pasionat, vei obține informații prețioase despre cum funcționează piețele financiare și care sunt cele mai bune momente de tranzacționare în cursul Interacțiunile dintre piețele financiare, prezentat de unul dintre cei mai buni specialiști din domeniu, dl. Adrian Codîrlașu.
Pentru mai multe detalii și înscrieri, scrie-ne la: office@cursuribursa.ro sau contactează-ne la nr. de tel: +40-771.261.036.
Citește și: Legătura dintre tipul de personalitate și luarea deciziilor de investiții
Sursa foto: 123rf.com